Remišová: Vládna koalícia si chce pred voľbami sprivatizovať rozhodovanie Úradu pre verejné obstarávanie a na poslednú chvíľu získať kontrolu nad miliónmi eur vo verejných obstarávaniach. Žiadame vládu, aby sa nominácia pozastavila a aby sa kvôli závažným pochybnostiam zopakoval výberový proces

Poslankyňa parlamentu a podpredsedníčka strany Za ľudi Veronika Remišová upozorňuje, že vláda chce na poslednú chvíľu na svojom rokovaní v stredu vymenovať nových členov Rady Úradu pre verejné obstarávanie. Dochádza k tomu až teraz, hoci verejné vypočutie uskutočnila komisia úradu vlády už v novembri 2018. Vláda spomedzi šiestich uchádzačov plánuje vymenovať Danku Bekeovú a Mateja Ovčiarku. Remišová hovorí, že pri oboch kandidátoch sú dôvodné obavy, že v Rade ÚVO nebudú rozhodovať objektívne a nestranne, keďže na pochybnosti o výbere oboch odporučených kandidátov upozorňovali už v minulosti mimovládne organizácie, profesné organizácie a odborná verejnosť. D. Bekeová bola až do roku 2018 podpredsedníčkou Úradu pre verejné obstarávanie a aj v rámci jej kompetencií kontroly niektorých pochybných tendrov neboli riešené. Pochybností o činnosti ÚVO v rokoch 2013-2018, teda práve počas Bekeovej pôsobenia je mnoho a ako upozornili mimovládne organizácie, komisia sa s týmito skutočnosťami pri výbere nezaoberala. Voči kandidátovi Ovčiarkovi zas smerujú medializované podozrenia z toho, že z pozície generálneho riaditeľa na ministerstve životného prostredia mal prepustiť zamestnankyňu, ktorá upozorňovala na plytvanie s prostriedkami občanov.

Rada Úradu pre verejné obstarávanie je mimoriadne dôležitým orgánom, ktorý plní kontrolnú aj odvolaciu funkciu a preto je zloženie Rady kľúčové pre zákonné a transparentné rozhodovanie o obrovských finančných objemoch. Treba sa pýtať, prečo chce končiaca vláda tesne pred voľbami obsadiť Radu kandidátmi, pri ktorých existujú závažné pochybnosti a  v koho záujme je mať tento dôležitý úrad pod kontrolou na ďalších päť rokov,“ konštatuje Remišová s tým, že Rada ÚVO, ktorú vláda na poslednú chvíľu dopĺňa, má rozhodovať o zákazkách za stovky miliónov eur.

Rada ÚVO bude najbližšie mesiace rozhodovať o pochybných obstarávaniach na kamery a hardvér na ministerstve vnútra, ale aj o súťaži za vyše tristo miliónov eur na ministerstve obrany, o podozrivých zákazkách pre Finančnú správu, či o veľkých dopravných tendroch.  Pre končiacu vládnu koalíciu a jej oligarchov je prioritou mať naďalej kontrolu nad verejným obstarávaním a preto musíme urobiť všetko pre to, aby sa praktiky odchádzajúcej vlády už neopakovali,“ vyhlásila Remišová.

Veronika Remišová zároveň vyzvala vládu, aby vzhľadom na závažné pochybnosti vo výberovom procese odložila vymenovanie nových členov, a aby sa následne zopakovalo výberové konanie na základe jasných a objektívnych kritérií s cieľom vybrať  skutočne  kvalitných a nestranných odborníkov.

Cez verejné obstarávania pretečie ročne viac ako 4 miliardy eur. Zároveň je verejné obstarávanie  jedným z najväčších zdrojov korupcie na Slovensku aj vo svete. Preto je kľúčové, aby v štátnych orgánoch dohľadu a kontroly verejného obstarávania sedeli čestní a schopní ľudia. Strana Za ľudí bude robiť razantné kroky na zlepšenie transparentnosti a férovosti verejných obstarávaní a má pripravené viaceré opatrenia ako je napríklad vytvorenie rizikových máp problémov a korupčných hrozieb vo verejnom obstarávaní, zriadenie „čiernej listiny“ subjektov, ktorým bol vo verejnom obstarávaní preukázaný podvodný postup a korupcia, posilnenie odborných kapacít štátu vo verejnom obstarávaní, dôsledná kontrola konfliktu záujmov, či zriadenie regionálnych centier na podporu a pomoc pri verejnom obstarávaní.