Remišová: Súd s obvinenými z vraždy Jána a Martiny je prvým krokom k obnove spravodlivosti na Slovensku, no stále nie sme v cieli.

„Dnes sa začal proces so zločincami obvinenými z vraždy Jána a Martiny. Vražda pohla mútnymi vodami a na povrch sa vyplavilo množstvo špiny. O tom, ako roky fungoval Kočner, ako korumpoval justíciu, sudcov, prokuratúru a vyšetrovateľov. O tom, ako ho kryli verejní funkcionári, ktorých si platia občania, aby chránili  právo a spravodlivosť.

Všetci si spomíname, ako na prvej tlačovej besede po vražde generálny prokurátor Jaromír Čižnár, deň po objavení tiel povedal, citujem: „…v tejto súvislosti spájať pána Kočnera s touto vecou je absolútny nezmysel …“ O páchateľoch vraždy vtedy nikto nemal najmenšieho tušenia, no generálny prokurátor v podstate povedal, že objednávateľom vraždy mohol byťktokoľvek, s výnimkou Kočnera. Dnes Kočner sedí na lavici obžalovaných spolu s ďalšími vykonávateľmi vraždy. Stalo sa tak nie kvôli tomu, že máme na Slovensku fungujúci systém spravodlivosti, ale napriek systému, ktorý roky Kočnera a jemu podobných chránil. Stalo sa tak vďaka vyšetrovateľom, verejnému tlaku, vďaka občianskej spoločnosti, ktorá sa zomkla za dvoma mladými ľuďmi. Ešte nie sme v cieli. Toto je len prvý krok k obnove spravodlivosti.  Všetky kauzy, na ktoré Ján Kuciak upozorňoval musia byť riadne vyšetrené. Ľudia, ktorí Kočnera roky kryli a pomáhali mu kriviť spravodlivosť, musia skončiť vo funkciách a byť potrestaní. Je to výzva pre policajného prezidenta a generálnu prokuratúru, pretože zatiaľ sme len na začiatku cesty k obrode Slovenska a nastoleniu právneho štátu. Dlžíme to obetiam aj ich blízkym.“

Veronika Remišová, podpredsedníčka strany Za ľudí