Remišová: Koalícia Smer, SNS a kotlebovci sa chystá porušiť na mimoriadnej schôdzi zákon

Remišová: Robert Fico robí zúfalé pokusy a chystá sa zneužiť parlament na predvolebnú kampaň. Náklady na túto predvolebnú kampaň budú stáť najmenej 700 miliónov eur ročne, čo si štát bude musieť každý rok požičať. Naše deti to budú splácať a takýto bezbrehý populizmus môže doviesť krajinu do veľkých problémov. Nakoniec na to doplatia tí najslabší – mladí ľudia a dôchodcovia, tak ako sa to stalo v Grécku,“ uviedla podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová v súvislosti s pripravovanou mimoriadnou schôdzou. K diaľničným známkam dodala, že „po našich cestách chodí aj veľa zahraničných šoférov, nevidím dôvod, aby ľudia zo svojich daní platili za údržbu diaľnic pre ľudí, ktorí u nás žiadne dane neplatia.“

Robert Fico sľuboval dostavbu diaľnice do Košíc do  roku 2010, potom do  roku 2014, Peter Pellegriniho následne sľúbil dostavbu tejto diaľnice do konca tohto roku, no v skutočnosti  je dokončenie diaľnice v nedohľadne. „Množstvo ľudí žije v regiónoch, v ktorých žiadna diaľnica nie je a ani tak skoro nebude. Už i tak sú veľmi znevýhodnení a my im chceme čo najskôr pomôcť. Návrh Andreja Danka ich ale naopak ešte potrestá, pretože zo svojich daní by platili za údržbu diaľnic, ktoré pre nich prakticky neexistujú.“ Remišová tiež uviedla, že strana Za ľudí nie je proti zvyšovaniu dôchodkov, práve naopak. No zvyšovanie treba podľa nej robiť systematicky a postupne, nie v chaose 2 týždne pred koncom volebného obdobia. „Chceme vyššie platy pre ľudí, kvalitné a lepšie platené pracovné miesta cez podporu inovácií. Vyššie platy prinesú postupne aj vyššie dôchodky. Ťažiskom programu strany Za ľudí je aj podpora pre mladé rodiny, podpora ekonomického rozvoja Slovenska. Chceme podporiť výstavbu 20 tisíc nájomných bytov, obnovu alebo novú výstavbu najdôležitejších nemocníc, dať konečne do poriadku cesty 1. triedy v regiónoch, ktoré sú často v hroznom stave. To sú investície do budúcnosti, ktoré sa nám vrátia. Chceme aby bolo Slovensko jednou z najúspešnejších krajín Európy, a preto musíme investovať inovácií, do rozvoja potenciálu našich ľudí. Ak nás ale budú ťažiť obrovské nezaplatiteľné dlhy, bude Slovensko postupne upadať a nebude sa vedieť o ľudí postarať, ak by raz prišla ďalšia veľká kríza.“

Remišová dôrazne upozornila, že ak vládna koalícia vo vláde a v parlamente odhlasuje skrátené legislatívne konanie, pôjde o hrubé porušenie zákona, pretože podľa zákona môže národná rada schvaľovať zákony v skrátenom legislatívnom konaní iba za mimoriadnych okolností, keď môže dôjsť k ohrozeniu základných ľudských práv a slobôd alebo bezpečnosti alebo ak hrozia štátu značné hospodárske škody. „Budeme preto žiadať pani prezidentku, aby v záujme ochrany práva a zákonnosti nepodpísala zákony, ktoré by boli v národnej rade schválené v rozpore so všetkými legislatívnymi pravidlamiTúto schôdzu plánuje Smer a SNS uskutočniť spoločne s Kotlebovcami. Toto je predohra nového spojenectva. Skorumpovaný Smer, neschopné SNS a nebezpeční a agresívni extrémisti. Vyzývame stranu Most, aby sa nepodieľali na tomto rozvrate parlamentnej demokracie, Smer a SNS sú totiž rozhodnutí spraviť všetko, aby sa udržali pri moci. Neštítia sa ničoho, ani pomoci od agresívnych extrémistov“  vyhlásila Remišová.

Ekonóm strany Za ľudí Tomáš Meravý uviedol, že Slovensko sa zadlžuje v čase, keď už aj Grécko hospodári s prebytkom. Vždy, keď sa strana Smer dostane k moci, výsledkom je rozkradnutá a vyprázdnená štátna kasa. Dialo sa tak v rokoch 2009-2010, keď vtedajší minister financií Ján Počiatek dva roky po sebe vyrobil sekeru 8% HDP, a deje sa tak aj teraz. Sľuby Pellegriniho vlády o dosiahnutí vyrovnaného rozpočtu boli klamstvom. Vplyvom tohto predvolebného balíčka by deficit rozpočtu, ktorý mal byť pôvodne vyrovnaný, napokon v najbližšich rokoch mohol prekonať trojmiliardovú hranicu.“

Meravý ďalej uviedol, že strana Smer mala 12 rokov na to, aby zlepšila situáciu slovenských rodín: „Realita je taká, že za vlád Smeru sa situácia slovenských rodín iba zhoršovala. Podľa Správy o sociálnej situácii, ktorú vypracovalo ministerstvo práce, sa v riziku chudoby nachádza až 37% osamelých rodičov a 35% viacdetných rodín. Riziko chudoby detí a mladistvých v rokoch 2006-2017 vzrástlo zo 17% na 20%. Za vlád Smeru enormne narástol problém nedostatku miest v škôlkach. Počet nevybavených žiadostí o prijatie dieťaťa do materskej školy bol v roku 2006 menej než 2 000, avšak do roku 2015 tento narástol na takmer 14 000. Daňovo-odvodové zaťaženie práce od roku 2006 narástlo z 38% na 42%. Daňový bonus na deti sa za vlád Smeru dlhé roky riadne nevalorizoval a jeho kúpna sila rok čo rok klesala. Je zrejmé, že Smer sa rozhodol pridať rodinám až vtedy, keď začali byť zúfalí z prieskumov verejnej mienky. Robia to však absolútne neudržateľným spôsobom.“

Strana Za ľudí má v programe veľký počet konkrétnych riešení v prospech rodín s deťmi i dôchodcov. Štát sa však nesmie ďalej zadlžovať. Nová vláda, ktorá vzíde z parlamentných volieb, bude okamžite postavená pred zásadné rozhodnutia. Strana Za ľudí je pripravená v záujme budúcich generácií ozdraviť verejné financie. Ukončíme politiku populizmu, zastavíme zadlžovanie štátu a peniaze daňových poplatníkov presmerujeme na zabezpečenie budúcnosti našej krajiny.