Remišová: Koalícia podpísala zmluvy za viac ako sto miliónov eur za posledný mesiac

„Každá zodpovedná a normálna vláda by mesiac do volieb len kúrila svietila a neprijímala žiadne záväzky a zmluvy obrovských objemov. Veronika Remišová prišla na to, že to tak nie a na poslednú chvíľu sa podpisujú veľké zmluvy,” povedal predseda strany Za ľudí Andrej Kiska.
Len v dvoch rezortoch, u  vicepremiéra pre informatizáciu a na Finančnej správe, podpísali za posledné týždne zmluvy v hodnote 108 miliónov eur.

Remišová upozornila, že najväčšie otázniky sú pri  zmluve Finančnej správy za 51 miliónov eur. Finančná správa totiž zmluvu utajila a práve takýmto spôsobom aj v minulosti vznikali na finančnej správe zmluvy, u ktorých sa neskôr ukázalo, že sú veľmi nevýhodné alebo boli podpísané s firmami kamarátov bývalého vedenia finančnej správy. „Teraz však utajenie v podaní Finančnej správy získalo úplne nový rozmer. Nielenže nie je zverejnená samotná zmluva a obsah zmluvy, no utajený je dokonca aj predmet zákazky.  Je to bezprecedentné, a preto žiadame  ministra financií, aby tieto údaje okamžite zverejnil a vysvetlil, načo potrebuje dať finančná správa tak súrne a pár dní pred voľbami 51 miliónov eur,“ vyhlásila Remišová s tým, že na žiadosť o informácie  Finančná správa nereagovala, čím porušuje zákon. Na firmu, s ktorou Finančná správa podpísala zmluvu upozornila už v inej súvislosti nadácia Zastavme korupciu. Slovenskú firmu, ktorá začala dostávať v štátnej správe takéto obrie kontrakty totiž vlastní britská firma sídliaca v rodinnom dome jedného z vlastníkov, a ktorá nevykazuje takmer žiaden biznis.

Remišová tiež upozornila aj na zmluvy u vicepremiéra Rašiho za 57 miliónov eur. „Všetky zmluvy sa týkajú akýchsi poradenských služieb. Na informatizáciu štát doteraz dal miliardu eur a výsledok je veľmi biedny. Jedným z dôvodov je aj to, že namiesto budovania tímu odborníkov na strane štátu, ktorí by vedeli odborne a dlhodobo zastupovať záujmy štátu pri rozvoji elektronických služieb, vláda stále dookola nakupuje neskutočne drahé služby poradenských spoločností. Výsledkom je, že na strane štátu chýba odbornosť a na poskytovaných službách je to vidieť,“ hovorí Remišová a dodáva, že náklady na takéto externé konzultantské služby sú mimoriadne vysoké a neefektívne.

Náklady na jeden deň práce externých konzultantov na riadenie projektov sú 960 eur. Konzultanti za 960 eur za deň budú pri tom robiť presne tú istú prácu ako zamestnanci na ministerstve, ktorí často 960 eur nezarobia za celý mesiac. Napríklad majú pre štát vypracovať „analýzu a návrh efektívnych mechanizmov lepšieho využívania nástrojov podpory EÚ v podmienkach SR v záujme zvýšenia európskej pridanej hodnoty“, alebo podporu  „prípravy mechanizmov zabezpečenie synergií jednotlivých a národných S3 najmä z pohľadu regionálnej spolupráce a makroregionálnych stratégií pre obdobie post 2020“. Namiesto budovania tímu odborníkov na strane štátu, ktorí by vedeli odborne a dlhodobo zastupovať záujmy štátu pri rozvoji elektronických služieb, vláda stále dookola nakupuje neskutočne drahé služby poradenských spoločností. Výsledkom je, že na strane štátu chýba odbornosť a na poskytovaných službách je to vidieť, “ uviedla Veronika Remišová.

Elektronické služby môžu štátu priniesť zníženie nákladov štátu na administratívu a výrazné zrýchlenie konaní na úradoch. Občanom by sa mali umožňovať vybaviť väčšinu záležitostí zo štátom z domu cez internet. Táto vládna koalícia však nebola schopná dosiahnuť ani jedno, ani druhé. Pre ľudí je sú mnohé služby veľmi komplikované a ťažkopádne, s úradmi komunikuje elektronicky iba minimum občanov. Na úradoch zase štát investuje stovky miliónov eur do informatizácie, ale procesy a fungovanie úradov je podobné, ako pred 50 rokmi. Namiesto moderného a efektívneho pohľadu na fungovanie štátnej správy sa štát snaží prispôsobiť moderné technológie procesom, ktoré pochádzajú z čias, keď sa všetko na úradoch písalo na písacom stroji,“ konštatovala Remišová.

Remišová žiada  ministra financií, aby okamžite vysvetlil občanom, načo chce Finančná správa minúť 51 miliónov eur z daní občanov a zverejnil podrobnosti zmluvy. „Takisto žiadame vládnu koalíciu, aby už žiadne zmluvy neuzatvárala, ani teraz, ani tesne po voľbách, keďže to je práve doba, kedy sa robia najväčšie špinavosti.  Po voľbách urobíme audit všetkých zmlúv a za pochybenia vyvodíme zodpovednosť, pretože takéto praktiky, ktoré poškodzujú občanov nebudeme tolerovať,“ uzavrela Remišová.